İskender Pala Romanlarından & 13 Roman 13 Resim “Kelimeler ve Renkler” Sergisi

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Güzel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi (GSUAM), Yazar İskender Pala'nın 13 romanından esinlenilerek 13 sanatçı tarafından hazırlanan "Kelimeler ve Renkler" isimli resim sergisini 15 Kasım 2023 tarihinde Kültür’lülerle buluşturacak.

Murat Kurt’un küratörlüğünde gerçekleştirilen projede; İskender Pala’nın yazdığı 13 roman, sanatın özgür ruhuna uygun olarak, hiçbir öneri ve yorum olmaksızın eserleri okuyan 13 farklı çağdaş sanatçının tuvalinde renklerle yeniden vücut buldu. 25 Kasım 2022-2 Ocak 2023 tarihleri arasında Üsküdar Belediyesi Nevmekan Sahil Galeri’de sergilenen “Kelimeler ve Renkler”, bu defa İstanbul Kültür Üniversitesi Bakırköy yerleşkesi Ataköy binasındaki İKÜSAG Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak. 15 Kasım Çarşamba günü saat 15.00’te açılacak sergi, 6 Aralık tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

İskender Pala ve “Kelimeler ve Renkler” Sergisi Hakkında

İskender Pala, yazarlık hayatına sığdırdığı yüzün üzerinde kitabında klasik ve modern edebiyatımızın, yakın ve uzak tarihimizin izlerini sürerek, satırlarını kendine özgü üslubuyla okuyucusunun gönlüne nakşediyor. Onun romanlarında aşk, tarih, dostluk, tasavvuf, gelecek tasavvuru gibi pek çok kavram sayfalardan taşarak okurun zihnine, ruhuna ve gönlüne işliyor.
Kelimelerin anlattığını ressam hangi renge boyar? Peki ya renklerin dilini anlatmaya kalkan bir yazar? İskender Pala’nın romanlarından esinlenilerek yapılmış resimlerde aranan bir cevap…
Kelimelerin ustası olan yazarın renklerin ustası olan ressamlarla olan hayalhane benzerliği kimi zaman bir tabloyu şiir gibi, kimi zaman da bir şiiri tablo gibi algılatır izleyicisine/okuruna. Bir yazar için kelimelerindeki renkleri hissetmek ayrıcalıktır şüphesiz. Kelimeler ve Renkler buluşsun diye İskender Pala’nın romanları çağdaş sanatçılar tarafından resim olarak yorumlandı. Kelimelerin yazara ilham ettiği renklerin, romanlarını okuyan sanatçıların tuvalinde nasıl şekilleneceği düşüncesi böylece cevap bulmuş oldu.  
Sanata ayırılacak zaman, kazançtır… 
 


Son Güncelleme Tarihi: Cu, 10/27/2023 - 14:26